logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

International Harvester, Boskoop

Voor de Tweede Wereldoorlog werden door de Haagse importeur van International Harvester, de Fa. Englebert te Den Haag, trucks geassembleerd in Boskoop, in hetzelfde gebouw waar de firma H. Mulder & Zn., Carrosserie- en Wagenbouwers, spoorwegwagons repareerde.
Van 1939 tot 1940 werden per dag gemiddeld zeven chassis afgeleverd. Het assemblagebedrijf bood werk aan dertig mensen.

international-assemblage-1937
De plannen om in ons land tot assemblage van International Harvester vrachtwagenchassis te komen, lagen al geruime tijd gereed en de weigering van de scheepvaartmaatschappijen om onverpakte chassis van de Verenigde Staten naar Europa te verschepen, leidde tot realisatie van deze plannen.

"U helpt talrijke Nederlandse monteurs aan werk" meldde een mededeling van Englebert uit 1939 en daarmee was tevens een beeld geschetst van de situatie op de arbeidsmarkt in het vooroorlogse Nederland.

(Bron: artikel in Auto- en Transportwereld, juli 1978)

International assemblage 1949 05 07 Bedrvervoer 1

International assemblage 1949 05 07 Bedrvervoer 2Het rechter gedeelte van de enorme loods, aan de linkerzijde werden spoorwegwagons gerepareerd.

Artikel uit Bedrijfsvervoer d.d. 7 mei 1949:

De nieuwe assembling plant logt uitermate gunstig aan water en rail, de kisten met chassis, onderdelen, etc. uit Rotterdam komen, meestal per auto aangevoerd, aan de achterzijde op lorries binnen. Per dag worden een viertal wagens in elkaar gezet, uit delen als chassis, assen, wielen, veren, enz. Op deze wijze komen de meeste chassis voor onze schaarse dollars binnen en de firma Englebert, de importrice wou nog verder gaan en zelfs alleen de chassisbalken invoeren en deze zelf samenklinken, boren en wat dies meer zij. Maar de invoer van chassis is zo beperkt dat men er niet aan durft te beginnen, het loopt nu eenmaal zeer ongelukkig met de Amerikaanse auto-import. Nu nog worden de chassis afgeleverd waarvoor de bonnen door de R.V.I, (red.: Rijks Verkeers Inspectie) waren verstrekt in begin zomer 1948. Een jaar geleden dus! Het waren alle zeer courante chassis welke we de “band” af zagen rollen, de KB 5 en de KB 6, een enkele KB 7 en dan de bestelchassis als de Metro.
Grote plannen heeft men daar in Boskoop. Zeer binnenkort zullen de bekende Panhard Dyna personenauto’s aldaar eveneens geassembleerd worden. Met een zeer doeltreffende inrichting is het mogelijk geworden op zeer eenvoudige en vlotte wijze chassis op te bouwen en een redelijke productie te krijgen.

International 1939 12 13advertentie december 1939

International 1939 12 20advertentie december 1939

International-Metro-Assemblage-1940-02-22

Begin 1940 had de firma Englebert plannen om ook de bestelwagen van International Harvester, de Metro, te gaan assembleren. De carrosserie zou worden vervaardigd bij Nederlandse koetswerkbouwers naar ontwerpen van de International fabriek.  (Bron: De Auto, 22 februari 1940). Waarschijnlijk is door het uitbreken van WO II van deze plannen niets terecht gekomen.

International 1940 01 31advertentie januari 1940

International 1940 03 27advertentie maart 1940