Nieuws

De Fehac zoekt een vrijwilliger!

fehac 120203 2De Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs adviseerde eigenaren die een oldtimer zonder kenteken bezitten over het bouwjaar van een oldtimer door het afgeven van zogenaamde bouwjaarverklaringen. Doel was om een geldig kenteken te verwerven. De FEHAC hanteerde hiervoor de zogenaamde 'FEHAC-criteria bouwjaarverklaring'. Dat is een lijst met aandachtspunten waar rekening mee kan worden gehouden bij het aanvragen van een kenteken. Het blijkt dat sommige mensen het op prijs stellen om wat meer advies of zelfs enige begeleiding te krijgen bij het te doorlopen traject. De FEHAC is van mening dat mobiel erfgoed zoveel mogelijk bewaard moet blijven. Dat gaat met kenteken een stuk beter dan zonder. De FEHAC zoekt nu een vrijwilliger voor dat doel voor personenauto's. Deze vrijwilliger kan een beroep doen op de kennis en kunde en het netwerk van de FEHAC.

Als u belangstelling hebt kunt u zich aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Conam-lid Hendrik Simon Frederiks overleden

29 november 2018: Opnieuw is ons een prominent Conam-lid ontvallen. Hendrik Simon Frederiks overleed op 17 november van dit jaar. Wij kenden hem als een betrokken lid, dat vrijwel nooit ontbrak op onze bijeenkomsten. Hendrik Simon Frederiks was niet alleen de oprichter van een groot transportbedrijf (nu bekend als HSF Logistics), maar ook als een enthousiast verzamelaar van antieke personen- en vrachtauto’s. In juni 2012 werd dit privémuseum speciaal geopend voor een groot aantal Conam-leden. De begrafenis heeft op 23 november in besloten kring plaatsgevonden. Wij zullen zijn aanwezigheid missen.

Nieuw boek van Henk Cloosterman

catalogus henk cloosterman30 augustus 2018: Conam-lid Henk Cloosterman publiceert een prachtige boekuitgave (of beter gezegd een fraaie catalogus) van zijn collectie desmomodellen en alle generaties Ducati (desmo)koppen. Dit boek is uiteraard te koop, zie hieronder voor de details:

Genaaid en gebonden in harde kaft, 297 x 210 mm (oblong); 200 grs.,
Geheel full colour (ca. 120 foto’s), bevat 68 p. + 4 p. omslag en 2 schutbladen.
Prijs € 27, = (inclusief verzendkosten). IBAN: NL16 INGB 0001 9900 75 (Nb: Met vermelding adresgegevens!)

Klik hier voor een voorbeeld van het boek!

Meer (bestel)informatie op de website van Henk: www.desmodromology.nl

Henk Cloosterman is te bereiken via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De 2e Europese Conferentie voor Autogeschiedenis

conferentie 20180728 128 juli 2018: Inmiddels zijn Thomas Ulrich van de AHG en Anders Clausager van de SAHB, samen met Laurent Friry en Fons Alkemade van Conam druk met het organiseren van de Tweede Europese Conferentie voor Autogeschiedenis volgend jaar bij het Louwman Museum in Den Haag. Er zijn al diverse presentaties aangemeld, door autohistorici uit zowel Europa als de Verenigde Staten. Ook u kunt zich nog opgeven voor het houden van een presentatie. Klik op de afbeelding voor een grotere versie van de folder!

Conam nu ook op Facebook!

facebook
Degenen die een Facebook account hebben kunnen ons nu ook daar volgen. Het is de bedoeling om op Facebook natuurlijk de laatste updates van deze website te plaatsen, maar ook berichten en foto's die de website niet halen, omdat een vraag vaak snel kan worden opgelost. Klik hier voor de link waarmee je ons op Facebook kunt volgen.

Oproep voor het geven van een presentatie

2e conferentie 2De AHG, de SHAB en CONAM nodigen u graag uit voor hun tweede gezamenlijke Europese conferentie over de automobielhistorie. Deze conferentie zal van 29 tot 31 maart 2019 worden gehouden in het Louwman Museum, Leidsestraatweg 57, 2594 BB Den Haag, Nederland.

Tevens gaan er uitnodigingen naar gelijksoortige organisaties als AISA (Italië), AHA (Australië), UIA (Servië) en SAH (VS), en naar andere geïnteresseerde organisaties en individuen.

Tijdens de conferentie worden presentaties gegeven die zich zullen richten op onderwerpen met een grensoverschrijdend Europees of internationaal belang, of van algemeen belang zijn voor autohistorici.

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

Vrijdag 29 maart: aankomst, informeel diner in het hotel.
Zaterdag 30 maart: conferentie in het museum vanaf 09.00 uur, met een pauze voor de lunch, gevolgd door diner.
Zondag 31 maart: afhankelijk van het aantal presentaties, kan er op zondagmorgen nog een conferentiesessie plaatsvinden.

U kunt uiteraard de conferentie bijwonen, maar u kunt, indien mogelijk, ook een presentatie geven. Deze dient bij voorkeur in het Engels te worden gehouden. Bijbehorende PowerPointpresentaties moeten zoveel mogelijk worden ondertiteld in meer dan één taal, met name als de presentatie niet in het Engels wordt gehouden. De lengte van elke presentatie is voorlopig ingesteld op 30 minuten.

Houd er rekening mee dat het programma kan worden gewijzigd. De organisatoren behouden zich het recht voor om een deel van het programma te annuleren.

De organisatoren willen u graag oproepen om een presentatie in te dienen. De sluitingsdatum hiervoor is 1 oktober 2018. Geef een overzicht, inclusief de geschatte lengte en het aantal dia's.

Lees meer: Oproep voor het geven van een presentatie

De eerste kentekenplaat bestaat nog!

ND 00 01 DSC 0002 lr

4 november 2016: Eduard Hattuma vond een uniek historisch voorwerp: Het nummerbord ND-00-01, het eerste Nederlandse kenteken volgens het nog altijd bestaande landelijke systeem. De plaat is gefabriceerd door GEPAL in Den Haag. Dit bedrijf bestaat nog en is gevestigd in Zwijndrecht, De nummerplaat is in 1951 geschroefd op de voorbumper van de Ford Taunus 10M uit 1950 van de heer J.K.Leyen, directeur van het Verbond van Verenigingen van Veilig Verkeer. Het bevestigen van de nieuwe kentekenplaat gebeurde op nogal grove wijze met boorgaten door de N en de laatste nul. De laatste (zevende) eigenaar van de Taunus heeft de nummerplaat jarenlang bewaard tegen zijn garagemuur.

ND 00 01 DSC 0003 lr

 

En waarom werd begonnen met de letter 'N' en niet met bijvoorbeeld de 'A'? Lees het hier!

Alle garagebedrijven van Nederland op de Conam-site

Het Garageproject

Conam staat aan de vooravond van haar grootste project ooit: het Garageproject.

Conam moedigt de belangstelling voor de automobiel en motorrijwielhistorie aan. Steeds meer mensen hebben interesse in de Nederlandse auto- en motorgeschiedenis. Conam is een financieel gezonde vereniging met een groeiend ledental en daar past de ambitie bij om ook grote projecten aan te pakken. Conam heeft zich voorgenomen om al die dealers, agenten, concessionairs, subdealers en garagebedrijven van personenauto's, trucks en motorfietsen in kaart te brengen. Het Garageproject is het grootste Conam-project in de bijna 25-jarige geschiedenis van onze vereniging en het is helemaal 'des Conams'.

Anderen gingen ons voor

De directe aanleiding van het Garageproject is het dealerboek, waarover Conam-lid Dik Som in het Conam Bulletin van december jl. publiceerde. In dat dealerboek beschreef Renault-inspecteur J. Lewin in de jaren dertig alle Renault-agenten in Nederland plus hun concurrenten. Het boek is gemaakt voor gebruik binnen de Renault-organisatie en voorzien van foto's van alle beschreven garagebedrijven. Conam wil deze gegevens online op onze eigen website.

garage wagemakers tilburg 1

foto: Garage Wagemakers, Tilburg, circa 1930 (collectie  Dik Som)

Lees meer: Alle garagebedrijven van Nederland op de Conam-site

Copyright © Conam 2010-2018

All Rights Reserved.