Nieuws

Algemene Ledenvergadering van de AHG

Van 23 t/m 26 november 2017 houdt de Automobiel Historische Gesellschaft haar jaarvergadering in Stuttgart. Tevens vieren zij de 20e verjaardag van de AHG. Secretaris Thomas Ulrich nodigt daarom van harte alle Conam-leden uit om daarbij aanwezig te zijn.
Verdere info bij Thomas Ulrich
tel.: 0049 (0) 30 914 85 973

Details:
Datum: 23/11 t/m 26/11/2017
Plaats: Hotel IBIS Styles Stuttgart
Teinacher Strasse 20
70372 Stuttgart Bad Cannstatt
tel.: 0049 (0) 711 95400
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tarief incl. ontbijt
23 op 24 nov. Eenpersoonskamer: €95,00 Tweepersoonskamer: € 115,00
24 nov t/m 26 nov: Eenpersoonskamer € 75,00 Tweepersoonskamer € 95,00 per nacht
Hotel kan geboekt worden rechtstreeks met codewoord AHG

Frans Kense overleden

frans kense 2015Donderdag 31 augustus jl. is Conam-lid Frans Kense overleden.

Frans was al enige tijd ernstig ziek, maar voor velen zal zijn overlijden toch nog onverwacht zijn.

Frans werkte niet in de autobranche, maar was docent productietechniek. Door zijn interesse in techniek, raakte hij ook geïnteresseerd in wat er in Japan gebeurde. Hij bouwde met veel mensen in Japan een bijzondere band op; we zagen het terug in zijn rouwkaart.

Frans was een Conam‑lid van de oude stempel: onderzoekend, enthousiast en altijd bereid informatie te delen. Hij schreef vanaf 2006 zo'n zestien artikelen voor het Conam Bulletin, waarvan een flink deel over de aspecten van de autogeschiedenis in Noord-Brabant, Zeeland en Limburg ging. In 2013 verscheen zijn boek 'Verkeer en Vervoer in Brabant 1814-1940'. Uiteraard was Frans betrokken bij de succesvolle site deautovanmijnopa.nl. Misschien was dit project van het Brabants Historisch Informatie Centrum er zonder Frans wel nooit gekomen.

Ondanks zijn afnemende energie en zijn lichamelijke beperkingen, bleef Frans een enthousiaste en ogenschijnlijk onvermoeibare productieve autohistoricus met altijd frisse ideeën. Recentelijk nog sprak hij met diverse leden over het catalogiseren van alle RAI‑tentoonstellingscatalogi. Dat zou een mooie uitbreiding op de databases op de Conamsite kunnen zijn geweest.

Frans Kense blijft in onze herinnering voortleven als een gedreven onderzoeker van de Nederlandse automobielgeschiedenis en die van Noord-Brabant in het bijzonder.Scalextric expositie

Museum Scalextric posterA3
Wie van ons heeft er niet mee gespeeld? Van 5 juli t/m 30 november wordt er in het ‘Oude Ambachten & Speelgoed Museum een expositie gehouden over 60 jaar Scalextric. Lees hier meer.

De eerste kentekenplaat bestaat nog!

ND 00 01 DSC 0002 lr

4 november 2016: Eduard Hattuma vond een uniek historisch voorwerp: Het nummerbord ND-00-01, het eerste Nederlandse kenteken volgens het nog altijd bestaande landelijke systeem. De plaat is gefabriceerd door GEPAL in Den Haag. Dit bedrijf bestaat nog en is gevestigd in Zwijndrecht, De nummerplaat is in 1951 geschroefd op de voorbumper van de Ford Taunus 10M uit 1950 van de heer J.K.Leyen, directeur van het Verbond van Verenigingen van Veilig Verkeer. Het bevestigen van de nieuwe kentekenplaat gebeurde op nogal grove wijze met boorgaten door de N en de laatste nul. De laatste (zevende) eigenaar van de Taunus heeft de nummerplaat jarenlang bewaard tegen zijn garagemuur.

ND 00 01 DSC 0003 lr

 

En waarom werd begonnen met de letter 'N' en niet met bijvoorbeeld de 'A'? Lees het hier!

Alle garagebedrijven van Nederland op de Conam-site

Het Garageproject

Conam staat aan de vooravond van haar grootste project ooit: het Garageproject.

Conam moedigt de belangstelling voor de automobiel en motorrijwielhistorie aan. Steeds meer mensen hebben interesse in de Nederlandse auto- en motorgeschiedenis. Conam is een financieel gezonde vereniging met een groeiend ledental en daar past de ambitie bij om ook grote projecten aan te pakken. Conam heeft zich voorgenomen om al die dealers, agenten, concessionairs, subdealers en garagebedrijven van personenauto's, trucks en motorfietsen in kaart te brengen. Het Garageproject is het grootste Conam-project in de bijna 25-jarige geschiedenis van onze vereniging en het is helemaal 'des Conams'.

Anderen gingen ons voor

De directe aanleiding van het Garageproject is het dealerboek, waarover Conam-lid Dik Som in het Conam Bulletin van december jl. publiceerde. In dat dealerboek beschreef Renault-inspecteur J. Lewin in de jaren dertig alle Renault-agenten in Nederland plus hun concurrenten. Het boek is gemaakt voor gebruik binnen de Renault-organisatie en voorzien van foto's van alle beschreven garagebedrijven. Conam wil deze gegevens online op onze eigen website.

garage wagemakers tilburg 1

foto: Garage Wagemakers, Tilburg, circa 1930 (collectie  Dik Som)

Lees meer: Alle garagebedrijven van Nederland op de Conam-site

Copyright © Conam 2010-2017

All Rights Reserved.