Nieuws

Studiemiddag n.a.v. het verdwijnen van de praatpaal op 14 juni

De Stichting Erfgoed op Weg grijpt het definitief verdwijnen van de praatpaal in Nederland aan om een middag te organiseren waarin de snelweg en in het bijzonder de veiligheid op en rond de snelweg centraal staat. De titel van middag luidt: Veilig en snel - omgaan met de erfenis van 80 jaar autosnelweg. Locatie is het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag.

Door middel van lezingen, filmbeelden en interviews wordt een beeld geschetst van het verleden, het heden en de toekomst van onze snelwegen. Uiteraard zal de praatpaal bijzondere aandacht krijgen maar ook andere communicatiemiddelen voor snelweggebruikers komen aan bod.

De middag is bedoeld voor iedereen die professioneel betrokken is bij de aanleg en inpassing van snelwegen en met verkeersveiligheid maar ook voor eenieder met historische belangstelling voor de snelweg als onmisbare en bijzondere infrastructuur die zich de afgelopen tachtig jaar enorm ontwikkeld heeft en dat een flinke stempel drukt op het landschap en ons leven.

De studiemiddag vindt plaats op woensdag 14 juni, van 13.30 - 17.00 uur, met borrel na. Deelname kost 15 euro. Aanmelden kan – tot 1 juni - via de secretaris van de Stichting Erfgoed op Weg, Fons Alkemade: 06-53540283 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Na aanmelding en betaling zal begin juni het programma worden toegestuurd.

Marinus Kielman overleden

26 maart 2017: Zojuist bereikte ons het bericht dat geheel onverwacht ons Conam-lid Marinus Kielman op 23 maart is overleden. Marinus is gedurende enige jaren penningmeester van Conam geweest. Wij wensen zijn familie veel sterkte bij dit verlies.

Aanmelding voor Mulhouse

19 januari 2016: In het Conam Bulletin van december 2016 heb u kunnen lezen over de eerste pan-Europeese conferentie over de geschiedenis van de automobiel (pagina 38). Deze conferentie wordt gehouden van vrijdag 26 mei tot en met zondag 28 mei 2017 in Mulhouse. Voor wie geïnteresseerd is om te gaan, kunt u hier het aanmeldingsformulier downloaden (link opent in PDF).

Jan Bruijn overleden

Jan Bruijn
Conam-lid Jan Bruijn is overleden. Jan initieerde met Tony Paalman in 1993 het Automuseum Deventer; de toon- en verkoopzaal voor hun permanente en wisselende (handels)collectie zeldzame auto's. In 1999 was Jan medeoprichter van het Concours d'élégance Paleis het Loo in Apeldoorn. Hij verkocht het na drie succesvolle edities. In 2003 verhuisde hij naar Joure, waar de museumfunctie van 'Galleria Style & Auto' verviel, maar de handel bleef en werd uitgebreid met zeldzame boeken en affiches. Vorig jaar verhuisde hij de collectie honderd meter verderop naar een ander gerenoveerd fabriekspand van Douwe Egberts. Jan heeft er nog geen jaar van mogen genieten. Met zijn overlijden komt er een einde aan een reeks spectaculaire schuurvondsten, waarvan vele terug te vinden zijn in belangrijke musea. Jan is 65 jaar geworden. In het komende Conam Bulletin staan we bij zijn overlijden stil.

De eerste kentekenplaat bestaat nog!

ND 00 01 DSC 0002 lr

4 november 2016: Eduard Hattuma vond een uniek historisch voorwerp: Het nummerbord ND-00-01, het eerste Nederlandse kenteken volgens het nog altijd bestaande landelijke systeem. De plaat is gefabriceerd door GEPAL in Den Haag. Dit bedrijf bestaat nog en is gevestigd in Zwijndrecht, De nummerplaat is in 1951 geschroefd op de voorbumper van de Ford Taunus 10M uit 1950 van de heer J.K.Leyen, directeur van het Verbond van Verenigingen van Veilig Verkeer. Het bevestigen van de nieuwe kentekenplaat gebeurde op nogal grove wijze met boorgaten door de N en de laatste nul. De laatste (zevende) eigenaar van de Taunus heeft de nummerplaat jarenlang bewaard tegen zijn garagemuur.

ND 00 01 DSC 0003 lr

 

En waarom werd begonnen met de letter 'N' en niet met bijvoorbeeld de 'A'? Lees het hier!

Alle garagebedrijven van Nederland op de Conam-site

Het Garageproject

Conam staat aan de vooravond van haar grootste project ooit: het Garageproject.

Conam moedigt de belangstelling voor de automobiel en motorrijwielhistorie aan. Steeds meer mensen hebben interesse in de Nederlandse auto- en motorgeschiedenis. Conam is een financieel gezonde vereniging met een groeiend ledental en daar past de ambitie bij om ook grote projecten aan te pakken. Conam heeft zich voorgenomen om al die dealers, agenten, concessionairs, subdealers en garagebedrijven van personenauto's, trucks en motorfietsen in kaart te brengen. Het Garageproject is het grootste Conam-project in de bijna 25-jarige geschiedenis van onze vereniging en het is helemaal 'des Conams'.

Anderen gingen ons voor

De directe aanleiding van het Garageproject is het dealerboek, waarover Conam-lid Dik Som in het Conam Bulletin van december jl. publiceerde. In dat dealerboek beschreef Renault-inspecteur J. Lewin in de jaren dertig alle Renault-agenten in Nederland plus hun concurrenten. Het boek is gemaakt voor gebruik binnen de Renault-organisatie en voorzien van foto's van alle beschreven garagebedrijven. Conam wil deze gegevens online op onze eigen website.

garage wagemakers tilburg 1

foto: Garage Wagemakers, Tilburg, circa 1930 (collectie  Dik Som)

Lees meer: Alle garagebedrijven van Nederland op de Conam-site

Motorwielrijders in Nederland 1913 - 1919

Cover Motorwielrijders in N

MOTORWIELRIJDERS IN NEDERLAND 1913 - 1919 is een rijk geïllustreerd boek dat in breed verband inzoomt op het motorleven in het Nederland van een slordige 100 jaar terug. De rode draad vormt de komst van het merk Harley-Davidson in 1913 naar onze Lage Landen, maar daaromheen is er ook volop aandacht voor de andere merken, de toen populaire provincieritten, de eerste motorraces, het duorijden, het Vrijwillig Militair Motorrijder Corps en nog heel véél meer.
Er worden de afgelopen tijd nauwelijks nog publicaties uitgebracht over de motorgeschiedenis in onze Lage Landen. Het boek is uitgegeven in het kader van het 60-jarig jubileum van de Veteraan Motoren Club
( www.vmcmotor.com ). De V.M.C. en de samenstellers hopen dat het boek zijn weg zal vinden naar iedereen
die de motorgeschiedenis een warm hart toedraagt.

Over de Veteraan Motoren Club
De Veteraan Motoren Club is een vereniging van mensen, die eigenaar zijn van een oude motorfiets of daar belangstelling voor hebben. Het gaat hierbij om motoren met een bouwjaar tot en met 1940. De V.M.C. telt momenteel circa 1200 leden en donateurs. De belangstelling beperkt zich niet alleen tot het restaureren van de motoren en het in stand houden van een 'rijdend museum', maar strekt zich ook uit tot andere zaken die met de motorfiets te maken hebben, zoals documentatie, reclamemateriaal, foto's, accessoires, enz.

MOTORWIELRIJDERS IN NEDERLAND 1913 - 1919
Ruud van Bijnen & Frank van Oortmerssen
174 pagina's; formaat 30 cm x 21 cm
ISBN 978-90-803076-0-5
Uitgever, Veteraan Motoren Club
Vanaf heden te bestellen via www.vmcmotor.com
€ 26,50 inclusief verzendkosten en buiten Nederland € 34,00.

De jeeps van de Haagse politie

jeeps hogendoorn 0001

Den Haag is de enige stad in Nederland waar de jeep al bijna 70 jaar deel uitmaakt van het wagenpark van de politie. De jeep uit de oorlog en de opeenvolgende civiele modellen vinden we dan ook terug in de geschiedenis van het Haagse korps. Het is de eerste auto waarmee de Gemeentepolitie van 's-Gravenhage een geregelde surveillance uitvoerde.

De jeeps maakten in 1946 hun entree bij de Haagse politie en waren afkomstig uit militaire surplusvoorraden. Na de oorlog was dat nagenoeg de enige manier om over gemotoriseerd vervoer te beschikken. Drie jaar later verving het korps de militaire jeeps door nieuwe civiele jeeps. De politiegarage in de Borneostraat maakte de karakteristieke schuifdeurtjes waarmee een Haagse politiejeep tot 1970 standaard was uitgerust. In het zomerseizoen deden de jeeps dienst op het strand, waar ze een belangrijke bijdrage leverden aan de veiligheid van de badgasten. De surveillance met jeeps werd in de tweede helft van de vijftiger jaren geleidelijk afgebouwd en in 1970 gingen de resterende 12 jeeps naar de Mobiele Eenheid.

De jeeps zijn in de loop der tijd ingrijpend gewijzigd door de voortschrijdende ontwikkeling van de techniek en nieuwe veiligheidseisen. Ook de uitvoering van de ME-jeeps is enkele malen grondig herzien, met veel aandacht voor de veiligheid van het personeel. De jeep heeft een robuust voorkomen dat het gezag van de politie ondersteunt. Bij ordeverstoringen kan de Mobiele Eenheid er snel en effectief mee optreden om de rust te herstellen. Ook in situaties waar andere voertuigen het laten afweten. De Nationale Politie streeft echter naar meer uniformiteit in het wagenpark en binnen afzienbare tijd zouden de Haagse ME-jeeps wel eens tot het verleden kunnen behoren.

Het boek is samengesteld en in eigen beheer uitgegeven door oud-politieman Hans van Wingerden en Jan Hogendoorn, de schrijver van 'De Jeep in Nederland'. In deze uitgave zijn vele bijzonderheden en unieke illustraties over de Haagse politiejeeps bijeengebracht en voorzien van een informatieve tekst. De samenstellers hebben zich gebaseerd op documenten uit archieven, aangevuld met ervaringen en enkele anekdotes van politiepersoneel en hebben met dit boek een herkenbaar tijdsbeeld van het Haagse politiekorps op een verantwoorde wijze vastgelegd.

Het boek heeft een harde kaft, bevat 98 pagina's (ca 21 x 24 cm) en 218 illustraties, waarvan zo'n 30 in kleur. Niet verkrijgbaar in de boekhandel.

Update 7 september 2016: Het boek is sinds kort uitverkocht, ook een tweede druk. Er komt geen derde druk.

 

Van blik naar pomp

Hoe benzine en auto elkaar vonden: een fascinerende zoektocht over benzineverkoop van 1885 tot 1940

Rutger Booy & Bas de Voogd

Hoe kwamen de eerste automobilisten aan benzine? Want er was een tijd dat een auto nog zeldzaam was en de benzinepomp nog moest worden uitgevonden.

van blik naar pomp omslag

Van blik naar pomp

Dit boek beschrijft de opmerkelijke ontwikkeling van de benzineverkoop van eind 19e eeuw tot 1940. Het verhaal begint op het moment dat benzine voor de eerste auto's alleen bij de apotheker te koop was. Via de levering van benzine in blik en de uitvinding van de benzinepomp wordt de verdere ontwikkeling geschetst. Het boek eindigt met de opkomst van benzinestations in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, benzinestations zoals wij die nu nog steeds kennen en gebruiken.

De geschiedenis van benzinedistributie wordt gekenmerkt door het gebruikmaken van nieuwe technologie, maar ook door felle protesten van tegenstanders. Ingrijpende economische veranderingen brengen onverwachte problemen en oplossingen met zich mee.

Dit onbekende verhaal wordt op een zeer toegankelijke wijze weergegeven. Met anekdotes, bijzondere 'weetjes', veel historische zwart/wit foto's en prachtige kleurenfoto's van een unieke verzameling benzineblikken.

Iedereen met interesse voor klassieke auto's, transport en logistiek zal met plezier dit boek lezen.

Voor Bas de Voogd (1952) begon het verzamelen van benzineblikken toen hij in 1972 tijdens een stage periode in Engeland een benzineblik cadeau kreeg. Nadat hij het blik op de treeplank van zijn T-Ford had gemonteerd en meereed in een optocht, kreeg hij van een enthousiaste toeschouwer een tweede blik cadeau. Dat was een Nederlands blik en pas toen hij het naast het Engelse blik zette, ontdekte hij dat het Nederlandse blik er ietsje bovenuit stak: tien liter in plaats van twee gallon. 'Tsja, en dan is je interesse gewekt en ga je je er in verdiepen.'

De belangstelling van Rutger Booy (1949) voor auto's en alles wat daarmee samenhangt, was er al vanaf zijn vroege jeugdjaren. Waarschijnlijk een familietrekje. Zijn grootvader was een echte autoliefhebber en ook zijn moeder was al jong een enthousiaste chauffeuse. Altijd auto-enthousiast gebleven, schrijver van vele artikelen over antieke en klassieke auto's én als vriend van Bas was de combinatie snel gemaakt: dat boek over benzineblikken en benzineverkoop moest er komen.

1e druk, 144 blz.

Geïllustreerd

Genaaid gebrocheerd, 20 x 26 cm

Prijs € 27,50

ISBN 978 90 6100 688 6

NUR 462

Verkrijgbaar bij elke boekwinkel of online via (bijvoorbeeld) Bol.com

Copyright © Conam 2010-2017

All Rights Reserved.