Nieuws

DAF Museumdagen

Op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober 2017 organiseert het DAF Museum in Eindhoven de jaarlijkse museumdagen. Dit jaar staan deze museumdagen in het teken van ’DAF Sport & Specials’. Lees hier meer!

Scalextric expositie

Museum Scalextric posterA3
Wie van ons heeft er niet mee gespeeld? Van 5 juli t/m 30 november wordt er in het ‘Oude Ambachten & Speelgoed Museum een expositie gehouden over 60 jaar Scalextric. Lees hier meer.

Meerdaagse reis per touringcar naar Porsche-fabriek Leipzig en musea - 5-8 oktober

Van Conam-lid Hein de Groot ontvingen wij documentatie over een reis met een luxe touringcar die door de ATC Midden-Brabant wordt georganiseerd in oktober.
Ook Conam-leden kunnen aan deze reis deelnemen. Enige jaren geleden is er een vergelijkbare reis naar Duitsland geweest en die is de deelnemende Conam-leden toen goed bevallen.
In oktober is het programma voorlopig als volgt:
- 5-10: bezoek aan LWL Industriemuseum in Waltrop;
- 6-10: bezoek aan de stad Leipzig en daarna aan de Porsche-fabriek;
- 7-10: bezoek aan August Horch Museum in Zwickau en aan de Sachsenring;
- 8-10: terugreis.
Belangstellenden kunnen contact opnemen met Hein de Groot (zijn gegevens staan op de ledenpagina) of kunnen bellen met Pelikaan Groepsreizen: 088-7354550.

De eerste kentekenplaat bestaat nog!

ND 00 01 DSC 0002 lr

4 november 2016: Eduard Hattuma vond een uniek historisch voorwerp: Het nummerbord ND-00-01, het eerste Nederlandse kenteken volgens het nog altijd bestaande landelijke systeem. De plaat is gefabriceerd door GEPAL in Den Haag. Dit bedrijf bestaat nog en is gevestigd in Zwijndrecht, De nummerplaat is in 1951 geschroefd op de voorbumper van de Ford Taunus 10M uit 1950 van de heer J.K.Leyen, directeur van het Verbond van Verenigingen van Veilig Verkeer. Het bevestigen van de nieuwe kentekenplaat gebeurde op nogal grove wijze met boorgaten door de N en de laatste nul. De laatste (zevende) eigenaar van de Taunus heeft de nummerplaat jarenlang bewaard tegen zijn garagemuur.

ND 00 01 DSC 0003 lr

 

En waarom werd begonnen met de letter 'N' en niet met bijvoorbeeld de 'A'? Lees het hier!

Alle garagebedrijven van Nederland op de Conam-site

Het Garageproject

Conam staat aan de vooravond van haar grootste project ooit: het Garageproject.

Conam moedigt de belangstelling voor de automobiel en motorrijwielhistorie aan. Steeds meer mensen hebben interesse in de Nederlandse auto- en motorgeschiedenis. Conam is een financieel gezonde vereniging met een groeiend ledental en daar past de ambitie bij om ook grote projecten aan te pakken. Conam heeft zich voorgenomen om al die dealers, agenten, concessionairs, subdealers en garagebedrijven van personenauto's, trucks en motorfietsen in kaart te brengen. Het Garageproject is het grootste Conam-project in de bijna 25-jarige geschiedenis van onze vereniging en het is helemaal 'des Conams'.

Anderen gingen ons voor

De directe aanleiding van het Garageproject is het dealerboek, waarover Conam-lid Dik Som in het Conam Bulletin van december jl. publiceerde. In dat dealerboek beschreef Renault-inspecteur J. Lewin in de jaren dertig alle Renault-agenten in Nederland plus hun concurrenten. Het boek is gemaakt voor gebruik binnen de Renault-organisatie en voorzien van foto's van alle beschreven garagebedrijven. Conam wil deze gegevens online op onze eigen website.

garage wagemakers tilburg 1

foto: Garage Wagemakers, Tilburg, circa 1930 (collectie  Dik Som)

Lees meer: Alle garagebedrijven van Nederland op de Conam-site

Copyright © Conam 2010-2017

All Rights Reserved.