Import. bedrijfsauto's (beschrijvingen)

Commer (GB) - Autobedrijf Ten Hoeve, Den Haag

De firma Ten Hoeve was van oorsprong een bakkerij. De heer Ten Hoeve (de oprichter in 1930) had eerder een grote bakkerij speciaal voor roggebrood opgezet (is eigenlijk een kokerij dus, maar goed). Dat de heer Ten Hoeve dat deed in Den Haag lijkt nu wel opmerkelijk. Toen minder gek: blijkbaar waren er zoveel import Hagenezen uit het noorden en oosten des lands die geen roggebrood naar hun smaak in de nieuwe woonplaats konden kopen dat er een markt voor was. Toen Ten Hoeve daarin ging voorzien, was dat een zo groot succes dat de firma er al snel een vloot bestelwagens en een enkele vrachtwagen op na kon houden. In eigen werkplaats met onderhoudsploeg en al werd de hele vloot onderhouden. Alleen vielen de kosten daarvoor erg tegen.

Men was zo teleurgesteld in de kwaliteit van de gekochte wagens en het - toenmalig gebruikelijke- intensieve en dus erg kostbare onderhoud. Bovendien bleek dat goede onderhoud geen vrijbrief te zijn voor het niet meer meemaken van vele stilvallers. Voor een besteldienst is autopech natuurlijk altijd verlies van tijd geld en als het vaak voorkomt reputatie.

Meneer Ten Hoeve besloot zich hier zelf eens op te werpen. Na hier contacten te hebben gelegd, heeft dit uiteindelijk tot een reis naar Engeland geleid waar hij ondermeer de directie van Hillman en Commer heeft ontmoet. Hun bestel- en lichte vrachtwagens hadden in Engeland een solide reputatie. Bovendien waren ze wat moderner en gemakkelijker te onderhouden. Het waren bovendien representatieve wagens, ze zagen er goed uit: daar zorgde Billy Rootes zelf voor: hij zag niet in waarom een werkauto gelijk lelijk moest zijn. Vermoedelijk was hij een pionier op dit punt, want veel tijdgenoten maakte het model van een commercieel voertuig geen bal uit. Rootes zorgde ervoor dat zijn lichte bedrijfswagens op de bestaande auto modellen waren gebaseerd. Dat was efficienter in de productie, en ook veel voordeliger. Ten Hoeve zag niet alleen mogelijkheden om zijn eigen bedrijfskosten te drukken, hij meende ook collega ondernemers daar wel voor te kunnen interesseren.

Ten Hoeve kreeg niet lang daarna het importeurschap en dat heeft uiteindelijk ertoe geleid dat de hele Rootes winkel bij Ten Hoeve onder de pannen kwam. Ik denk dat ze toen inmiddels de Roggebrood bakkerij er al aan gegeven hebben.

Eind jaren vijftig werd besloten Ten Hoeve de bestel- en vrachtwagens van Commer en Karrier te laten importeren. Voor de personenautomerken Hillman, Humber en Sunbeam, werd de Haagse Auto Unie N.V. opgericht, vermoedelijk op verzoek van de Britten die thuis vracht- en personenwagens strikt gescheiden hielden. Ze wilden echt niet dat een Humber klant zijn wagen terug moest halen bij een garage waar ook een zandauto merk Commer op de brug stond, zeg maar.

Uiteindelijk is het overblijfsel van de laatste firma bij het verscheiden van de allerlaatste Britse Chrysler Europe modellen in 1980 of kort daarna geliquideerd.

tekst: Nicolas Verhoeven

Commer-1932-hoeve

 

advertentie 1932

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Commer Ten Hoeve 0

 

advertentie circa 1936

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Commer Ten Hoeve 1

 

advertentie circa 1939

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Commer-1949-hoeve-1

 

advertentie 1949

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Commer-1949-hoeve-2

 

advertentie 1949

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 commer-1950-03-ten-hoeve

 

advertentie maart 1950

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

commer-1952


advertentie 1952


 

commer-1954-06-ten-hoeve

 

advertentie juni 1954

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

commer-1954-10-hoeve

 

advertentie oktober 1954

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

commer-1956-11-hoeve

 

advertentie november 1956

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

commer-1957-02-hoeve

 

advertentie februari 1957

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

commer-1957-07-hoeve

 

advertentie juli 1957

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

commer-1957-09-hoeve-3a

De drie auto's die Ten Hoeve in september 1957 in gebruik nam voor de service, nazorg en onderdelenvoorziening voor de geïmporteerde Commer en Karrier bedrijfswagen. De linker bestelwagen is voor het snel afleveren van eventueel benodigde onderdelen onder het motto "dezelfde dag ter plaatse". De beide andere wagens zijn de speciaal ingerichte servicewagens ter bestrijding van de "onbetrouwbaarheidsfactor" onder het motto "voorkomen is ook hier steeds veel beter dan genezen". (klik op de foto voor een grotere versie)

commer-1958-02-hoeve

 

advertentie februari 1958

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Commer-1962-02-22-hoeve

 

advertentie februari 1962

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

commer-ten-hoeve

 

advertentie d.d. ?

Copyright © Conam 2010-2017

All Rights Reserved.