logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Nostalgische DAF streekbus van Artitec Miniatuurauto van het Jaar 2023!

MVHJ.1 87 Artitec DAF Standaard StreekbusDe winnende DAF MB200 Streekbus van Artitec.
De vroeger zo populaire streekbus is in schaal 1 op 87 gemaakt door het Nederlandse bedrijf Artitec. Deze ‘standaard’ streekbus, die van 1967 tot 1988 werd gebouwd op basis van een DAF- of Leyland-chassis, is in miniatuur uitgebracht in liefst 36 verschillende uitvoeringen. Dat zijn allemaal exact kloppende versies, uitgevoerd in de juiste kleuren en met de correcte logo’s van veel streekvervoerders uit het verleden. Zo kan iedereen precies de bus aan zijn collectie toevoegen waaraan zo vaak jeugdherinneringen kleven. Dat aspect is beslist van invloed geweest bij de verkiezing, waarbij de ruim 5.000 leden van de Nederlandse Algemene Miniatuur Auto Club (NAMAC) hun stem konden uitbrengen. Dat maakt deze bus tot een terechte winnaar van de titel Miniatuurauto van het Jaar 2023.

De miniaturen van Artitec zijn in de kleine schaal 1:87 (HO treinen schaal) gemaakt in kunststof met details uit geëtst metaal. Het is prachtig om te zien dat deze miniaturen heel verfijnd en schitterend zijn gedetailleerd. Het winnende model is slechts 13,7 cm lang!

Hoewel er voor deze verkiezing negen categorieën zijn met miniaturen in diverse schalen is het opvallend dat dit jaar juist de modellen met de kleinste formaten de meeste stemmen kregen. De tweede plaats algemeen werd behaald door de Fiat 642 RN2 Bartoletti racetransporter van Ferrari. Dit miniatuur, tevens winnaar in de tegenwoordig zeer populaire 3-inch schaal, is geproduceerd door het Chinese Stance Hunters. Derde werd de populaire Volvo 343 van PCX87 die ook won bij de personenauto’s in schaal 1:87.

Voor meer informatie over de hobby van het verzamelen, bouwen en verbouwen van miniatuurauto’s en de rol van de NAMAC hierin, verwijzen we naar www.namac.nl.