Inleiding - Nederlands

Conam helpt u verder

franse-vlagduitse-vlagengelse-vlag

Nummer-567-homepageWaarschijnlijk bent u op zoek naar iets over de historie van auto's of motorfietsen. En dus komt u terecht op de website van Conam, een vereniging van circa 120 mensen, die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van met name Nederlandse auto's, motorfietsen, vrachtauto's en alles wat daarmee samenhangt.

Gezamenlijk hebben deze Conam-leden een bijzondere deskundigheid op het gebied van dit Nederlandse erfgoed. Kennis over merken en types, kennis over de techniek, kennis over de Nederlandse automobiel- en motorfietsindustrie, kennis over de Nederlandse carrosseriebedrijven, kennis over de importeurs van automobielen en motorfietsen, kennis over het particuliere en bedrijfsmatige gebruik, kennis over regelgeving en kennis over kentekens. Hieronder staat hoe u hoe van onze kennis gebruik kunt maken.

De geschiedenis van een samenleving

hansa-UG-31-90-5De automobiel- en motorrijwielhistorie is relatief jong. Deze historie nam een vlucht na de introductie van de explosiemotoren aan het einde van de negentiende eeuw. Niet veel eerder waren meerdere, meer en minder succesvolle pogingen gedaan om voertuigen met bijvoorbeeld stoom of elektriciteit voort te bewegen. De bestudering van deze geschiedenis is sinds een jaar of tachtig serieus op gang. In de laatste 25 jaar spreken we in Nederland pas van een georganiseerde bestudering na de oprichting van Conam, de Contactgroep Automobiel- en Motorrijwielhistorie.

In de huidige samenleving is de auto, vrachtauto en motorfiets niet weg te denken. 'Zonder transport staat alles stil' is sinds 1995 het motto van Transport & Logistiek Nederland. En zo is het, dan staat de wereld stil. Maar de auto en de motorfiets geven ons ook het gevoel van vrijheid en onbegrensde mogelijkheden. Onze hele ziel en zaligheid kunnen we erin kwijt. Of het nu de techniek is, het design of het pure rijgenot, iedereen heeft wel één of andere reden om van de auto of de motorfiets te houden of simpelweg niet zonder te kunnen. De milieuvervuiling ten spijt.

In de historie van de automobiel en de motorfiets gaat het dus niet alleen om de historie van techniek en design, maar ook om de historie van een samenleving. De wereld staat anders immers stil!

Wat kunt u hier vinden?

loeffen-wijchen-5Onder het kopje 'Historie' vindt u allerlei informatie over de Nederlandse automobielhandel- en industrie: Nederlandse fabrikanten, maar ook importeurs van personenauto's, vrachtwagens en autobussen. Daarnaast ook assemblagebedrijven, belangrijke carrosseriebedrijven en fabrikanten van aanhangwagens en opleggers.

Het kopje 'Kentekens' herbergt een schat aan informatie over de uitgifte van kentekens in Nederland, vanaf de eerste zgn. 'Rijksvergunningen', via de Provinciale nummerbewijzen tot en met de blauwe kentekenplaten die vanaf 1951 verplicht werden. Kijk vooral even naar de foto's van de allereerste automobielen in Nederland.

Ook kunt u onder het kopje 'Vraag & en Aanbod' een vraag over bijvoorbeeld een automerk of een kenteken stellen. Het merendeel van deze vragen kunnen gelijk worden opgelost. Als de webmaster het niet weet, legt hij de vraag voor aan diverse Conam-leden. Indien zij er niet uitkomen -of bij erg leuke vragen- komen die op de website te staan.

Uiteraard is er nog veel meer te zien. Klik op een van de bovenstaande kopjes voor een uitgebreid overzicht.

conam logo 2018 700

Copyright © Conam 2010-2021

All Rights Reserved.