Gezocht

In deze rubriek kunt U foto's plaatsen waar vragen over zijn. Heeft U een nieuwe raadsel foto of een oplossing voor één van de onderstaande vragen dan kunt U de oplossing mailen aan de webmaster.

Reeds eerder opgeloste vragen kunt U hier vinden

Gezocht: Hispano-Suiza Ballot HS26 Junior

H 85390 Ballot 1
13 april 2017: Eduard Hattuma kocht op de afgelopen NAMAC beurs twee kleine foto-afdrukjes met daarop dezelfde Hispano-Suiza Junior. In een hoek van het radiatorscherm is te lezen: Ballot HS26. De Hispano-Suiza HS26 werd ook de Junior genoemd. Het was een poging van het dure merk Hispano-Suiza om een kleinere en voordeliger auto te introduceren.
Eduard schrijft: "Model HS26 werd geproduceerd in een voormalige fabriek van Ballot in Parijs die eigendom was van Hispano-Suiza. De totale productie was 124 auto’s. In 1929, na het uitbreken van de Grote Depressie, nam Hispano-Suiza een aanzienlijk belang in Ballot. Op de autosalon van Parijs van 1930 werd het model onder de naam Ballot HS26 gepresenteerd, voorzien van 6-cilinder 4.581 cc motor. De naam veranderde al snel in Hispano-Suiza Junior. Het model bewees zich als een ideaal platform voor carrosseriebouwers zoals Van Vooren, Letourneur & Marchand, Chapron en Franay. Zowel tweedeurs coupés als cabriolets kwamen voor. In 1931 werd Hispano-Suiza 100 procent eigenaar van Ballot en verdween laatstgenoemde naam vanaf 1932 van het autotoneel. De Hispano-Suiza Junior bleef nog twee jaar langer in de prijslijsten.
Terugkomend op de foto, zien we dat de auto het provinciale kenteken H-85390 draagt. De auto is uitgevoerd als tweedeurs cabriolet of coupé. Op deze foto die de auto van opzij toont, zien we een pand met de namen Ballot en Bentley (alleen de laatste vier letters zijn zichtbaar). Dit is vrijwel zeker het pand van de firma Greve & Co aan de Parkstraat 14 in Den Haag. Greve was importeur van Ballot, Bentley, Hispano-Suiza en Talbot. Achterop de foto’s staat het stempel: Fotohandel L.v.Meerdervoort 285.
Mijn vragen over de auto zijn: wie kent de eigenaar van provincienummer H-85390? Wie zou de carrosseriebouwer kunnen zijn? Wie weet meer bijzonderheden over deze Hispano-Suiza Junior of heeft informatie over aantallen en eigenaren van dit model in Nederland?"

25 april 2017: Inmiddels weten we dat het provinciale nummer H-85390 werd afgegeven op 22 oktober 1930 aan Jan Frederik van Rossem, Nassau Dillenburgstraat 42 te Den Haag.

16 augustus 2017: Martin van der Zeeuw uit Haarlem reageert: “De vragen over de auto kan ik helaas niet beantwoorden, laat ik dat meteen maar zeggen, maar ik herkende de foto wel. Ik heb hem in mijn jeugd ooit uitgeknipt uit het blad 'De Auto' van de KNAC en in mijn jongensplakboek geplakt. In die tijd kreeg ik van mijn buurjongen wel eens gelezen autobladen, waar ik dan de plaatjes van de 'oude auto's' uitknipte.
Ik heb dus meteen gezocht en vond het knipsel (klik hier voor de afbeelding). Het moet een editie van rond 1970-1971 geweest zijn (het knipsel is niet gedateerd). Helaas vertelt het weinig meer over de auto dan jullie al wisten. De enige info die aanvullend kan zijn, is dat de foto is genomen in 1931 door ene Mr. H.J.G. (ja, titels deden er toen nog toe) uit Rotterdam. Hij vertelt dit onderaan het knipsel. Vrijwel zeker was Mr. H.J.G. een KNAC-lid. Hij zegt ook dat er op de auto staat 'License Hispano-Suiza'.
Wat ik dus wel vermoed, is dat de foto's die Eduard heeft opgedoken, genomen zijn door twee verschillende fotografen, en dus ook op verschillende data. Mr. H.J.G. nam de foto van de auto met chauffeur in 1931, de andere foto is dus gemaakt door de fotograaf van de Laan van Meerdervoort. Ik vermoed dat deze laatste de afleveringsfoto is.”

Copyright © Conam 2010-2017

All Rights Reserved.