Nieuws

Van blik naar pomp

Hoe benzine en auto elkaar vonden: een fascinerende zoektocht over benzineverkoop van 1885 tot 1940

Rutger Booy & Bas de Voogd

Hoe kwamen de eerste automobilisten aan benzine? Want er was een tijd dat een auto nog zeldzaam was en de benzinepomp nog moest worden uitgevonden.

van blik naar pomp omslag

Van blik naar pomp

Dit boek beschrijft de opmerkelijke ontwikkeling van de benzineverkoop van eind 19e eeuw tot 1940. Het verhaal begint op het moment dat benzine voor de eerste auto's alleen bij de apotheker te koop was. Via de levering van benzine in blik en de uitvinding van de benzinepomp wordt de verdere ontwikkeling geschetst. Het boek eindigt met de opkomst van benzinestations in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, benzinestations zoals wij die nu nog steeds kennen en gebruiken.

De geschiedenis van benzinedistributie wordt gekenmerkt door het gebruikmaken van nieuwe technologie, maar ook door felle protesten van tegenstanders. Ingrijpende economische veranderingen brengen onverwachte problemen en oplossingen met zich mee.

Dit onbekende verhaal wordt op een zeer toegankelijke wijze weergegeven. Met anekdotes, bijzondere 'weetjes', veel historische zwart/wit foto's en prachtige kleurenfoto's van een unieke verzameling benzineblikken.

Iedereen met interesse voor klassieke auto's, transport en logistiek zal met plezier dit boek lezen.

Voor Bas de Voogd (1952) begon het verzamelen van benzineblikken toen hij in 1972 tijdens een stage periode in Engeland een benzineblik cadeau kreeg. Nadat hij het blik op de treeplank van zijn T-Ford had gemonteerd en meereed in een optocht, kreeg hij van een enthousiaste toeschouwer een tweede blik cadeau. Dat was een Nederlands blik en pas toen hij het naast het Engelse blik zette, ontdekte hij dat het Nederlandse blik er ietsje bovenuit stak: tien liter in plaats van twee gallon. 'Tsja, en dan is je interesse gewekt en ga je je er in verdiepen.'

De belangstelling van Rutger Booy (1949) voor auto's en alles wat daarmee samenhangt, was er al vanaf zijn vroege jeugdjaren. Waarschijnlijk een familietrekje. Zijn grootvader was een echte autoliefhebber en ook zijn moeder was al jong een enthousiaste chauffeuse. Altijd auto-enthousiast gebleven, schrijver van vele artikelen over antieke en klassieke auto's én als vriend van Bas was de combinatie snel gemaakt: dat boek over benzineblikken en benzineverkoop moest er komen.

1e druk, 144 blz.

Geïllustreerd

Genaaid gebrocheerd, 20 x 26 cm

Prijs € 27,50

ISBN 978 90 6100 688 6

NUR 462

Verkrijgbaar bij elke boekwinkel of online via (bijvoorbeeld) Bol.com

Copyright © Conam 2010-2017

All Rights Reserved.