Fabrikanten (beschrijvingen)

Gazelle, Dieren

gazelle-1In 1892 stichtten postbode Willem Kölling en kachelsmid Rudolf Arentsen uit Dieren een rijwielhandel. In 1902 vervaardigden ze rijwielen onder de naam Gazelle. Kort nadien startten zij ook met de fabricage van motorrijwielen, die echter spoedig werd stopgezet wegens gebrek aan succes.


gazelle-2In 1931 werd een nieuwe poging ondernomen die ditmaal duurde tot 1956, toen het inzakken van de markt fataal werd voor de productie van motoren. Wel werden daarna nog enkele jaren Gazelle bromfietsen gemaakt. De productie van motoren was uitgebreid  tot de levering van motorbakfietsen, driewielige trucks en aanverwante voertuigen die aftrek vonden bij melkventers en groenteboeren.


Gazelle 1934 04 04

advertentie april 1934

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1959 begon Gazelle in Aalten met de fabricage van een vierwielig bedrijfswagentje dat verkrijgbaar was met een elektromotor of een Sachs motor.

gazelle-3In 1970 verscheen Gazelle Truckbouw op de RAI met een klein stadsautootje met een tweetakt benzinemotor. De opbouw was voornamelijk van polyester. Om bij de twee zitplaatsen te komen moest het voorfront voorover geklapt worden. Het autootje had een draaicirkel van slechts 5 meter en was met een lengte van 1,9 meter bijna overal te parkeren. Het stadswagen project is niet verder van de grond gekomen en het prototype bleef in een hoek van de fabriek staan. In 1975 werd de Gazelle-Truckbouw devisie overgenomen door Accles & Pollock B.V. dat de bedrijfswagens onder de naam Apollo ging fabriceren, maar niet meer aan een project voor een personenauto of een stadsauto begon. Het prototype werd in 1991, samen met een party andere delen en rollend materieel verkocht aan de voormalige DDR.

Copyright © Conam 2010-2019

All Rights Reserved.