Fabrikanten (beschrijvingen)

Nobach en van Beek, Blokzijl

RG-25-10-1354984514

Volgens een artikel in de Leeuwarder Koerier van 19 oktober 1954 reden twee jongens, Jan Nobach en Jaap van Beek, regelmatig in een kleine auto van Blokzijl naar de Noordoostpolder.

Op het autootje valt geen merknaam te ontdekken, maar uit het artikel blijkt dat de auto in Almelo is gebouwd en een 290cc motor heeft. Zo op het oog is het een driewieler. Omdat het kenteken is afgegeven in juli 1954 moet gezien het jaartal van publicatie de bouwer de auto al snel na het bouwen hebben verkocht. Het autootje heeft aan iedere kant een clignoteur maar ruitenwissers lijken te ontbreken.

Omdat er geen andere naam bekend is,, krijgt deze auto voorlopig de naam 'Nobach en van Beek'', maar hopenlijk weet iemand hier meer van? Mail de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Bron: kranten.kb.nl / Leeuwarder Koerier 19-10-1954

Met dank aan Eduard Hattuma voor de vondst.

 26 december 2012: Volgens Jan Clevering van De Autogids lijkt het voertuig wel wat op de Duitse Marold: "Ik weet dat dat voertuig een prototype bleef, maar het kan wellicht de Felber zijn? Of de Libelle? Beide laatste zijn Oostenrijks."

7 december 2014: Johan Slagter weet dat deze driewieler is gebouwd door Jan Nobach. Hij bouwde deze auto omdat hij een auto wilde hebben, maar er was geen geld voor. Het is inderdaad een driewieler, zodat het voetuig een motorfiets kenteken kreeg. Daardoor hoefde er bepaalde onderdelen niet op te zitten. Hij heeft deze auto gemaakt van de spullen die hij voor handen had in die tijd. Na twee jaar ermee te hebben gereden, heeft hij deze verkocht toen hij in dienst moest. Hij had er inderdaad geen merknaam op gezet. Hij heeft deze auto in Blokzijl gebouwd, alleen het motortje kwam uit Almelo.

RG-25-10-b-1354984616

 

Copyright © Conam 2010-2017

All Rights Reserved.