Fabrikanten (beschrijvingen)

Kemper & van Twist Diesel, N.V., Schiedam / Dordrecht

Kemper en van Twist

De geschiedenis van Kemper en Van Twist Diesel gaat terug tot 1836. Oprichter Willem van Twist begon met een stalhouderij, later uitgebreid met transport en verhuizingen. Begin 1900 werd een automobielgarage gestart. Begin jaren ´20 verkocht Van Twist de eerste dieselmotoren voor allerlei toepassingen. Van Twist werd in 1936 als importeur van Perkins Engines aangesteld en is hiermee de oudste in de wereld. Alle industriële activiteiten werden in 1948 ondergebracht in KEMPER EN VAN TWIST DIESEL N.V.

(bron: website Kemper & van Twist)

 Kemper & Van Twist was na WO II de importeur van o.a. Seddon truck- en buschassis. Al spoedig werd er gestart met de assemblage van Seddon chassis voor de Nederlandse markt. Dit werd gedaan door “Automobielfabriek Willem van Twist”. De geassembleerde chassis werden aangepast aan de Nederlandse behoefte. Na verloop van tijd werden de auto’s als Seddon-Van Twist op de markt gebracht.

Men bood naast de truckchassis ook speciale chassis met teruggezette vooras aan. Deze waren geschikt voor toepassing als reinigingsvoertuig. Diverse gemeenten hadden dergelijke voertuigen in hun wagenpark. Ook buschassis behoorden tot het leveringsprogramma.

Automobielfabriek Willem van Twist in Seddon licentie vervaardigde trucks (Seddon-Van Twist) werden vanaf 1954 als Van Twist Diesel  verkocht. Op het leveringsprogramma stonden trucks voor een netto laadvermogen variërend van 1¼ tot 8 ton, in diverse chassisuitvoeringen. Net als voorheen ook waren er ook buschassis en reinigingschassis leverbaar.

In 1965 werden de Van Twist Diesel trucks voor het laatst aangeboden. Het Seddon importeurschap kwam terecht bij Hocké. Men deed echter nog wel het importeurschap van o.a. Unic trucks. Ook heeft men vanf 1959 de assemblage van Willys Ovrland Jeeps voortgezet nadat de Nederlandse Kaiser Frazer Fabrieken hiermee gestopt waren.

Kemper & Van Twist is nog steeds actief, o.a. op het gebied van diesel- en gasmotoren.

Foto's en tekst: Jan-Willem van der Krol

seddon-1951-01-kemper-twist

advertentie januari 1951

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kemper-twist-1953-11-testen

 

Electromagnetisch scheurbeproeven en fijnmeten bij de fabrikage van de Seddon-van Twist, december 1953

 

 

 

 

 

 

 

 

 

seddon-1953-09-kemper-twist

 

advertentie september 1953

 

 

 

 

 

 

 

 

 

twist-1954-07-kemper-twist

 

advertentie juli 1954

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seddon-van-Twist

 

Seddon-van Twist

 

 

 

 

 

 

 

Van-Twist-Diesel

 

van Twist Diesel

 

 

 

 

 

 

 

Van-Twist-Diesel-1

 

 

 

 

 

 

 

 

kemper-twist-1955-01-

advertentie januari 1955

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kemper-twist-1955-01-chassis

advertentie januari 1955

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder een vijftal foto's van Kemper & van Twist vrachtauto's met opbouw van carrosseriebedrijf Loeffen

kemper-twist-1957-05

In mei 1957 worden alle over Dordrecht verspreidde panden samengevoegd in één nieuw pand aan de Mijlweg, waar een modern kantoorgebouw met nog een aantal aansluitende fabriekshallen is verrezen. Hier worden onder andere de Van Twist-bedrijfswagens geassembleerd en er is een afdeling voor het revideren van motoren en een afdeling voor dieselservice.

Copyright © Conam 2010-2017

All Rights Reserved.