logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Kusters, Venlo

In 1940 wordt carrosseriefabriek van Kusters & Lemmens gesplitst. Lemmens gaat in Eindhoven verder, zijn inmiddels ex compagnon doet hetzelfde, maar dan in Venlo als Venlose Carrosseriefabriek W. Kusters. De fabriek van Willem Kusters aan de Sinselveldstraat in Venlo wordt verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna weer opgebouwd. Willem Kusters moet in 1945 dus opnieuw beginnen, in een tijd waarin staal en chassis lastig verkrijgbaar zijn. Een oplossing wordt het optuigen van oude legervoertuigen, zoals wel meer carrosseriefabrieken doen. Ook gaat Kusters bijvoorbeeld aan de slag voor de vervoerders van mijnwerkers. Door de sluiting van de mijnen verdwijnen ook de autobussen daarvoor. Willem Kusters’ zonen André en Martin richten zich daarna, samen met inmiddels mede-eigenaar Huub Verdonck, op het ombouwen van allerlei soorten voertuigen. Specialiteit is het ombouwen van minibussen. In 1965 komt er ook autoschadeherstel erbij. In 1995 wordt Kusters onderdeel van de Berkhof Jonckheere Groep die vervolgens in 1998 wordt overgenomen door de VDL Groep. In 2010 verdwijnt daarna de merknaam Kusters.

Bron: Paul Vlemmings, artikel in het Conam Bulletin, 2020/3

kusters 19400301advertentie maart 1940

Kusters
Onderstaande foto's komen uit de privécollectie van de fam. Kusters

kusters-LTM-citroen-MAN

Foto's hierboven: begin jaren dertig, Links en rechtsboven een Citroën van de L.T.M. (Limburgsche Tramweg-Maatschappij). Rechtsonder: MAN bussen

Kusters-bakkerswagen-1945Een hele luxe paarden-bakkerswagen uit 1945 die wel heel sterk op een verbouwde Renault Goulette lijkt (terwijl die toen nog niet bestond).

kusters-1948-scheers-tourin1948 Bedford bus voor Scheers Touringcar

kusters-bussing-LTM-1Begin jaren vijftig. Een Büssing voor de LTM

Hieronder een aantal foto's uit midden jaren vijftig, waaronder een Büssing bus voor de EBAD (Eerste Beeker Autobus Dienst) en de opleggerbus van Phillips, getrokken door een Kromhout.

  • galerij: