logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Carrosserie- en Rijtuigenfabriek Gebr. Buitenweg, De Bilt

buitenweg

Het is 1895 wanneer de twee broers, Jan en Stephanus Buitenweg, besluiten een eigen bedrijf op te richten. Het bedrijf krijgt de handelsnaam: Carrosserie en Rijtuigenfabriek Gebr. Buitenweg en wordt gevestigd in De Bilt. De hoofdactiviteiten bestaan uit het vervaardigen en repareren van ruituigen. Het bedrijf heeft in De Bilt en omgeving een zeer goede naam en de broers staan bekend om hun vakbekwaamheid.

In 1920 wordt de firma omgezet in een Naamloze Vennootschap. De goede resultaten en de groei van het bedrijf maken het mogelijk noodzakelijke investeringen te doen. De tijd van rijtuigen wordt langzaam overgenomen door de komst van de auto. Het luxe carrosseriewerk nam sterk af en het repareren en verhuren van auto’s was in een stijgende lijn. Ook de handel in gebruikte auto’s werd alleen maar beter. De firma Buitenweg besloot naast deze activiteiten nieuwe auto’s te gaan verkopen. De merken Hudson en Essex werden als agentschap binnengehaald en het bedrijf zat op het goede spoor.

In Zweden is inmiddels in 1927 de allereerste Volvo gepresenteerd en de zogenaamde “Jacob” krijgt moeizaam voet aan de grond. In Nederland wint de auto ook aan populariteit maar voor velen is het een te kostbare investering. De veertiger jaren staan in het teken van de oorlog en er volgt een moeilijke tijd. Het is dan ook niet vreemd wanneer de directie aan het eind van de oorlogstijd optimistisch is. De opdrachten stromen binnen. Auto’s die lang gestald waren en achterstallig onderhoud hadden werden weer rijklaar gemaakt en de voorraad van bestaande auto’s werd met goede winsten verkocht. Het agentschap van Hudson en het merk Essex had men na de oorlogsjaren niet meer opgestart en de firma Buitenweg was op zoek naar een dealerschap van een specifiek merk.

In 1959 stelt het merk Volvo zich voor met een zwarte Volvo PV544. Een auto die in eerste instantie niet in de smaak valt, maar uiteindelijk gaat Buitenweg overstag en mag zich niet lang daarna een van de eerste officiële Volvo dealers in Nederland noemen. De Volvo PV544 en de Volvo Amazon zijn een groot succes en Buitenweg besluit om samen met het nieuwe merk een nieuw pand te bouwen. In april 1962 wordt het nieuwe bedrijfspand feestelijk in gebruik genomen. Het Volvo dealerschap werpt haar vruchten af en Buitenweg mag trots zijn op een belangrijke clientèle. Het Koninklijk Huis is een van die relaties die al dateert uit de tijd van de rijtuigenfabriek. Buitenweg heeft namelijk in de eerste periode van haar een rijtuig aan Koning Willem I geleverd. Later kwam de Volvo Amazon van de toenmalige prinses Beatrix voor onderhoud in de werkplaats van de garage in Baarn.

De verkoop van nieuwe Volvo’s verliep in een stijgende lijn en ook de werkplaats kreeg meer werk aangeboden. Om een Volvo waardige service te bieden werd er flink geïnvesteerd in moderne apparatuur. Volvo scoort landelijk uitstekend en ook de importeur, destijds Niham in Den Haag, oefent druk uit op Buitenweg om ook een tweede vestiging in Utrecht te openen.

De gehele autobranche lag echter midden zeventiger jaren compleet overhoop. Volvo en DAF waren inmiddels een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. De DAF dealer mocht vanaf dat moment Volvo’s verkopen en de Volvo dealer DAF-modellen. De oliecrisis had echter grote invloed op de automarkt. Toch slaagde Buitenweg er elke keer weer in goed uit de strijd te komen.

Jan de Wit neemt Buitenweg over in 1991 en tegelijkertijd werd het nieuwe pand aan de Loosdrechtseweg in Hilversum feestelijk geopend. Medio 1994 wordt de toenmalige B-dealer, De Wilhelmina garage overgenomen door Buitenweg. Het bedrijf groeit en in 1996 neemt Buitenweg de twee vestigingen van Nederlands op een na oudste Volvo dealer Parkgarage over, waarmee het totaal aantal vestigingen van Buitenweg vier stuks telt. Jan de Wit heeft in de jaren negentig veel contact met Willem Jan van de Burg. Een man uit de praktijk die al geruime tijd bij Volvo Nederland werkt. Willem Jan heeft een prachtige carrière bij de importeur. In zijn 12-jarige loopbaan werkt hij als verkoopadviseur, zone manager, districtsmanager, field operation manager en offer manager. Ondanks zijn mooie loopbaan mist Willem Jan na verloop van tijd de contacten met de dealeroperatie en wanneer Jan de Wit besluit om zijn bedrijven te verkopen slaat bij Willem Jan het ondernemersvirus toe. Hij neemt in 2003 de firma Buitenweg over.

Bronnen:
De website van Volvo Buitenweg
Meer lezen over het rijtuigverleden van Buitenweg? Zie de website van Hippomobielerfgoed.nl.

carrosserie-buitenweg-1913-02-06advertentie februari 1913

carrrosserie-buitenweg-juli-1920advertentie juli 1920