Ahw. en Opleggers (beschrijvingen)

PKA, Sint Annaparochie

N.V. Machinefabriek 'Kampen' te St.-Annaparochie, Aanhangwagen en opleggerfabriek.

PKA staat voor 'Piet Kampen Aanhangwagen'. In de Heerenveensche Koerier van 22 oktober 1948 staat een uitgebreid artikel over Pieter Kampen en zijn landbouwwerktuigenfabriek waar hij op 1 januari mee startte door de overname van een klein smederijtje. De fabriek ging in 1951 failliet. In de advertentie van het daarop volgende boelgoed werden twee auto's genoemd: een 1-tons gesloten bestelauto "Chevrolet" en een 4-persoons luxe auto "Ford Prefect". Op naam van Pieter Kampen uit St. Annaparochie stonden de kentekennummers B-32002 , B-34496 en B-40901.

Uit een advertentie in het Fries Landbouwblad blijkt dat bij het Faillissements-Boelgoed op 24 januari 1952 van P. Kampens Landbouwwerktuigefabriek annex Smederij te Sint Annaparochie de moderne inventaris en de gehele voorraad landbouwwerktuigen, gereedschappen en materialen worden verkocht. O.a. 4 hooitransporteurs (8, 10 en 12 m), bietentransporteur op verstelbaar onderstel (5,5 m), aanhangwagens, veldeggen, aardappellichters, ploegen, weideslepen, een grote partij landbouwmachine-onderdelen, enz.

Het bedrijf maakte een doorstart onder de naam N.V. Machinefabriek 'Kampen' te St.-Annaparochie, Aanhangwagen en opleggerfabriek. Verder was er ook de mogelijkheid om trucks op te bouwen met aanhangwagens in dezelfde stijl. Op een gegeven moment werkten er 50 man. PKA (de garage) was dealer van Fiat personenwagens en had ook het dealerschap voor Henschel vrachtwagens. PKA maakte meer dan 1000 opleggers en aanhangwagens. Het waren goede producten en zelfs Defensie kocht een serie van 5 stuks.

Op de RAI-tentoonstelling van 1962 toonde Renova onder andere de lichtgewicht 'REKA-TRAILER', die in samenwerking met de trailerfabriek P. van Kampen (P.K.A.) te St.-Annaparochie werd vervaardigd. De trailer was opgebouwd met een gesloten aluminium carrosserie volgens het 'RENO'-systeem. Dit was een nieuw aluminium profiel in kokeruitvoering. De zijbeplating was uitwending monteerbaar en demonteerbaar. Door zijn kokerprofiel gaf dit een grote zijdelingse stijfheid, terwijl geen houtopvullingen of dergelijke meer nodig waren voor het aanbrengen van de binnenbetimmering.

Met dank aan Eric van Dijk.

PKA-loods

foto boven: het bedrijf in de jaren vijftig

PKA-folder-landbouw

boven: folder voor landbouwproducten

pka-1962-02

 

 

 

 

 

 

 

 

foto boven: februari 1962

PKA-Folder

folder jaren zestig

pka-1965

advertentie 1965

 PKA-zaak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het bedrijf in de jaren zeventig

Copyright © Conam 2010-2019

All Rights Reserved.